DİJİTALLEŞMENİN İŞGÜCÜ BAĞLILIĞI ÜZERİNDEKİ YANSIMALARI: BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜNDE BİR VAKA ANALİZİ
BEGÜM AL
Bu araştırmanın amacı, işletmelerin dijital olgunluk seviyelerinin işyerindeki çalışan bağlılığı üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için Türkiye’de ve dünyada öncü bir beyaz eşya üreticisi firma, “vaka” olarak kullanılmıştır. Bu araştırmada sadece ikincil veriler ve veriler firmanın yıllık faaliyet raporlarından toplanmıştır. 2010-2022 yılları arasında gerçekleşen dijitalleşme ve çalışan bağlılığı verileri incelenmiştir. Araştırmada, dijital olgunluk seviyesini belirlemek için Valcon’un Digital Maturity Assessment isimli dijital olgunluk değerlendirmesi kullanılmıştır. Veri analizi bölümü iki kısımdan oluşmuştur. İlk kısımda firmanın “Dijital Olgunluk Seviyesi” ve “Çalışan Bağlılığı” trend analizleri yapılmıştır. İkinci kısımda ise korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçları, vaka olarak incelenen firmanın dijital dönüşüm yolculuğunda önemli adımlar attığını göstermiştir. Dijitalleşme ve otomasyon yatırımları, RPA çalışmaları, dijital üretim bakım modülü kullanıcı sayısı, dijital eğitim katılımcı sayısı, e-ticaret ve CRM satış cirosu ile Ar-Ge harcamaları verilerinde gözlemlenen sürekli artışlar, firmanın dijitalleşmeye verdiği önemi ve bu alandaki ilerlemeyi açıkça ortaya koymuştur. Regresyon analiz sonuçları da dijitalleşme göstergelerinin her birinin çalışan bağlılığı üzerinde pozitif ve anlamlı etkilerinin olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, dijitalleşmenin çalışan bağlılığı üzerindeki olumlu etkilerini desteklemiştir. Dijital araçların ve teknolojilerin etkin kullanımı, çalışanların bilgiye erişimini artırmakta ve iş birliği ve iletişim süreçlerini kolaylaştırmaktadır. Böylece çalışanların birbirleriyle ve organizasyonla olan ilişkileri güçlenmekte ve örgütsel bağlılıkları artmaktadır.
Anahtar Kelimeler (Keywords): Dijitalleşme, Dijitalleşme Skoru, Dijital Olgunluk, Çalışan Bağlılığı, Örgütsel Bağlılık
REFLECTIONS OF DIGITALIZATION ON EMPLOYEE ENGAGEMENT: A CASE STUDY IN THE WHITE GOODS INDUSTRY
The purpose of this research is to examine the effects of businesses' digital maturity levels on employee commitment in the workplace. A leading white goods manufacturer in Turkey and globally has been used as the "case." Only secondary data was utilized and the data was collected from the company’s annual reports. The data covered between 2010 and 2022. Valcon's Digital Maturity Assessment was used to determine the digital maturity level. The data analysis section was two parts. In the first part, trend analyses of the company's "Digital Maturity Level" and "Employee Commitment" were conducted. In the second part, correlation and regression analyses were performed. Results showed that the company has taken significant steps in its digital transformation journey. Continuous increases on digitalization and automation investments, RPA efforts, the number of users of the digital production maintenance module, digital training participants, e-commerce and CRM sales revenue, and R&D expenditures demonstrated the company's commitment to digitalization. The regression analysis indicated that each of the digitalization indicators has a positive and significant impact on employee commitment. The effective use of digital tools and technologies increases employees' access to information and facilitates collaboration and communication processes which enhances organizational commitment.
Anahtar Kelimeler (Keywords): Digitalization, Digitalization Score, Digital Maturity, Employee Engagement, Organizational Commitment
Tam Metin 104